Wednesday, February 27, 2008
5 maanden
Tomaten
Sunday, February 24, 2008
Eén jaar Nieuw Zeeland
Zo, ons eerste jaar Nieuw Zeeland zit er al weer op. Behalve emigranten werden we ook nog ouders. We wonen al in ons 2e huis en hebben 9 weken lang loge’s gehad.
Hopelijk vinden jullie het nog steeds interessant om ons blog te lezen. Mis je bepaalde onderwerpen laat dit dan weten, dan kunnen we daar ook over schrijven.
Wat is er ons dit jaar opgevallen???
Het kan erg hard regenen, maar je ziet dan wel mooie regenbogen, we hadden een korte winter en tot nu toe een lange mooie zomer.
De natuur is overweldigend mooi. Wandelpaden zijn over het algemeen goed onderhouden en duidelijk aangegeven. We hebben tot nu toe minder geklommen dan we van plan waren, maar daar kunnen we de komende jaren nog wel wat aan doen. De ligfietsen hadden we misschien beter thuis kunnen laten.
Nieuwe Zeeland is niet zo ‘groen’ als we dachten. Per inwoner gemiddeld meer afval dan in Amerika, huizen zijn slecht geisoleerd, auto’s hebben geen catalisatoren en er wordt haast niet gefietst.
Je ziet veel dikke mensen: je ziet toevallig ook veel fastfood restaurants. De kleding van vrouwen is of trashy of heel erg netjes. Slippers of korte broek op werk dragen (ook mannen) is heel normaal. Blote voeten op straat ook. In pyjama naar de buurtwinkel ook.
De lifestyle is relaxed. Niels fietst nu binnen ca 15 minuten naar kantoor. Behalve lunchpauze heb je ook recht op 15 minuten morning en afternoon tea. Ze drinken dan vaker thee dan koffie, regelmatig met iets lekkers erbij. We staan bijna nooit meer in de file. Het winkelpersoneel is aardig. Mannen houden de deur open voor vrouwen. Supermarkten zijn gemiddeld van 7.00 tot 22.00 open, ook op zondag. Gewone winkels sluiten wel om 5.30. Maar voor de kerstinkopen kan je tot 24.00 terecht. Supermarkten zijn GROOT. Boeken (nieuw) zijn hier helaas niet echt goedkoper. Bioscoop wel.
Als je iemands huis binnengaat trek je je schoenen uit. Bloemetje meenemen is niet gebruikelijk, iets om te eten wel. Bij een NZ BBQ hoort altijd worstjes met een sneetje wit brood.
Huur, salaris en vaste lasten als elektra worden per week betaald. Water uit de kraan heeft een chloor-smaak. Geen kersenjam, geen karnemelk, geen wasa crackers, geen goede sate, wel lekkere Cadbury chocola, gemberkoekjes, feijoa’s,
Veel openbare toiletten die vaak ook goed schoon zijn en waar het toiletpapier niet altijd op is. Veel winkelcentra hebben aparte ruimte voor verschonen baby’s en daar staat ook een bank om je baby rustig te kunnen voeden.
Op tv kijken we nog steeds Greys Anatomy, ER, Idols en Dancing with the stars. Rebecca Loos en Andre Rieu zijn hier ook bekend. Wel veel minder journaal op tv en een uitgebreid weerbericht hebben we nog niet gevonden. Een prettige krant ook nog niet. Het internet is langzaam en hier kennen ze nog een datalimiet.
Op school wordt veel aan drama, muziek en sport gedaan. De kinderen dragen hier schooluniformen. Voetbal is over het algemeen een lagere school sport, op de middelbare school wordt rugby en cricket gespeeld.
Tuesday, February 19, 2008
Bezoek uit NL
Sunday, February 17, 2008
Housewarming bbq
Saturday, February 16, 2008
NBS
Vandaag was er een boulderwedstrijd in Waitomo. Ondanks dat het weer wat buiig begon ging het toch door. En na een zware bui in de ochtend werd het ook erg mooi weer en de rots droogde daardoor ook lekker snel.
Het was behoorlijk druk (zoals op de foto wel te zien is) maar de sfeer was erg relaxed, iedereen gaf elkaar tips en hielp met spotten (vangen). Nu ik weet waar het gebied is en wat er allemaal te doen is gaan we er waarschijnlijk zelf ook nog wel een keer boulderen.
Tuesday, February 5, 2008
Tiritiri Matangi II
Ook dit keer lieten flink wat vogels zich goed bekijken,we hebben de North Island robin, tui, bellbird, stitchbird, NZ pigeon, whitehead, fantail, saddleback, takahe, pukeko en een brown quail met kuikentjes gespot. In Auckland hebben bij een pizzeria gegeten voordat we weer naar huis reden. Een lange dag.
Zaterdags vertrokken Marianne en Walter weer naar NL. Niels heeft ze naar de luchthaven gebracht. Inmiddels zijn ze weer veilig thuis gekomen.