Saturday, December 20, 2008
Kate's kerstuitje
Tuesday, December 16, 2008
Filmpje
Sunday, December 14, 2008
BBQ-en bij Dan en Suus
Nadat we vorige week al bij Dan en Suus waren geweest om te bbq-en, waren we deze week weer uitgenodigd. Dit keer waren Fraser en Kath er ook (Fraser is een collega van ons van Landcare uit Auckland) en andere collega Janine kwam later. Kate was lekker door de tuin aan het kruipen/aan onze hand lopen. Het eten was erg lekker, en Kate begint zo een beetje aan haar kampeer bedje te wennen... Al met al een lekker begin van de zomer.
Thursday, December 4, 2008
Kerstversiering
Dit alles valt in het niets bij de bewoners van Franklin Road in Auckland. Elk jaar wordt op 1 december bijna elk huis in die straat volgehangen met lampjes e.d. en vanaf die dag gaan er elke avond stromen mensen door de straat om te kijken. Er worden carols gezongen en er is een kerstman.
Hier in onze straat heb ik nog geen kerstverlichting of rendier gezien ;-)
Sunday, November 30, 2008
Sinterklaas
Het Sinterklaasfeest werd georganiseerd door de Nederlandse vereniging in Hamilton. Vanaf 11 uur stonden ze klaar met een tent, sausage sizzle, koffie, thee en frisdrank in de Hamilton Gardens. Wij waren er vrij vroeg en hebben ons picknickkleed onder een grote boom neergelegd want het zonnetje scheen volop. Langzamerhand vulde het veld rondom de tent zich met ouders, kinderen en opa's en oma's. Tegen 1 uur kregen we het signaal dat de Sint eraan kwam. De kindertjes gingen op de grond voor de tent zitten, de meeste ouders stonden eromheen. Er waren velletjes met sintliedjes uitgedeeld (voor de generaties die wat langer in NZ wonen) en zo werd de Sint en zijn 2 pieten zingend binnengehaald. Je kon van te voren een cadeautje inleveren die dan door de Sint aan je kind wordt uitgereikt, maar daar vonden we Kate nog wel te jong voor.
Friday, November 28, 2008
Little drummer girl
Thursday, November 27, 2008
Waste Audit Day
Van het rest-afval laten ze ook nog zien wat er eventueel wel ge-recycled had kunnen worden (papier, blik). Uiteindelijk bleef er dit keer iets van 2 kilo over. Voor een kantoor van ongeveer 50(?) mensen (Landcare staf plus Landcare Trust en Odyssey Energy die ook in het gebouw zitten) is dat niet slecht!
Om Waste Audit Day te vieren was er natuurlijk 'Morning Tea', dit keer met een educatief filmpje (20 min) over afval en recycling etc. Waard om te kijken! The Story of Stuff
Sunday, November 23, 2008
Veldwerk
Een onderdeel van het project is om het model te calibreren met meetgegevens uit het veld. Afgelopen woensdag ben ik met mijn collega's meegegaan het veld in om te kijken hoe de meetopstelling er uit ziet, en hoe het landschap er in werkelijkheid uit ziet. (tot nu toe had ik het alleen in digitale vorm gezien). Het testgebied is net voorbij Wai-O-Tapu, een van de thermale parken bij Rotorua. Dus om 6 uur 's ochtends vertrekken uit Hamilton om een beetje op tijd in het veld te zijn.Hier zie je de waterkering waar we meten hoeveel water er uit het gebied komt als het regent.En dit is de meetapparatuur, allemaal van energie voorzien door een zonnepaneel. Een regenmeter, en de flessen die je ziet liggen vangen het water op dat over de waterkering komt, zodat er in het laboratorium gemeten kan worden hoeveel fosfaat er in het water zit. In de witte kast zitten een datalogger en een een gsm modem dat sms-jes verstuurt als er neerslag valt in het gebied. (foto's van collega Marc Dresser)
Het is leuk om in het echt te zien waar de gegevens vandaan komen waarmee we aan het programmeren zijn. En het was een mooie zonnige dag, dus dan is het ook lekker om buiten te zijn :-)
Sunday, November 9, 2008
Saturday, November 8, 2008
Verkiezingen
En om het helemaal ingewikkeld te maken is het een soort duaal systeem waar de Maori 7 electoraten hebben. Als je van Maori afkomst bent kun je er voor kiezen om in je 'normale' electorate te stemmen of in je Maori Electorate.
De verkiezingen zijn overtuigend gewonnen door National, waarmee er een centrum-rechtse regering gaat komen na een 9-jarige labour regering.
Friday, October 31, 2008
Kate eet zelf...
Maungatautari
Het Festijn
Het Festijn wordt elke 3 jaar georganiseerd door de Waikato vestiging van de New Zealand Netherlands Society. Wij hadden daar op zondag afgesproken met Dan en Suus. Natuurlijk hadden we Kate voor deze gelegenheid haar kostuumpje en klompjes aangetrokken.
Eerst hebben we in het paviljoen gekeken en geluisterd naar volksdansen en een accordeon/mondharmonicagroepje. Het muziekgroepje speelde hollandse liedjes, maar behalve 'Geef mij maar Amsterdam' zeiden deze liedjes ons niet zo veel (niet oud genoeg???). En het was ook niet al te zuiver helaas.... Daarna hebben we de stalletjes bezocht met hollandse lekkernijen. Suus en Niels kozen voor een zoute haring, Dan en ik voor een broodje kroket.
's Avonds kwamen Dan en Suus bij ons langs met pizza's en spelletjes. Genoeg ingredienten voor een gezellige avond!
Monday, October 13, 2008
Feestweekend
Onderstaand een foto van een NZ-gebruik: schoenen uit!!
Zondag hadden we weer coffee group bij Jon en Rachel. Nu extra feestelijk omdat de babies in september 1 geworden zijn (op Lucy na), een gezamenlijk verjaardagsfeestje dus. Iedereen had wat lekkers meegenomen voor de lunch en Rachel had een taart gebakken. Alle meisjes waren verkleed, Sam kwam als enige jongen gewoon als jongen. Natuurlijk hebben we weer een groepsfoto gemaakt. Helaas was Naomi ziek en staat dus niet op de foto.
Vlnr: Lucy, Kate, Makenzie, Jemima en Sam
Saturday, October 4, 2008
weer thuis
In Auckland stond Daniel ons op te wachten om ons naar huis te rijden, Dan en Suus hadden onze auto de afgelopen maand te leen omdat hun auto de dag voor ons vertrek kapot ging. Inmiddels hebben ze een andere auto gekocht. We waren uiteindelijk Zaterdag ochtend om 2 uur thuis. Helaas lijkt Margreet toch ook nog de gevolgen van het griepvirus te voelen, en Kate heeft ook nog erg veel geslapen vandaag.
Overigens is de lente hier goed begonnen, de bomen staan al volop in blad en het is ongeveer 19 graden met nog wel behoorlijk wat wind en buien. De tulpen in de achtertuin staan ook volop in bloei.
Tuesday, September 23, 2008
In Nederland - part 1
We zijn al een tijdje in NL op vakantie en het bevalt prima. De vlucht was natuurlijk lang, maar gelukkig heeft Kate zich daar goed doorheen geslagen. We zijn opgehaald door Marielle en 'thuis' hebben we even een tukkie gedaan om een beetje bij te komen. 's Middags kwamen natuurlijk onze ouders op bezoek, voor mijn vader de eerste keer dat hij zijn nieuwste kleindochter zag. Later op de dag kwamen ook mijn (schoon)broer en (schoon)zus langs met hun kinderen. Nu konden ook wij de allerlaatste aanwinst in de familie bewonderen, Berend.
Vrijdags hebben we het een beetje rustig aan gedaan, de jetleg moest nog wel uit het lijf. Het eerste weekend hebben we doorgebracht in huize Hoffmann. Zaterdags bleek Kate weer een oorontsteking te hebben en zijn we in Alkmaar naar de dokter gegaan. Gelukkig voelde ze zich zondags alweer stukken beter en kon ze alle vreemde mensen die haar die dag gedag kwamen zeggen vriendelijk toelachen.
Op maandag vertrok Niels vroeg naar Edingburgh voor een conferentie. Kate en ik werden opgehaald door mijn ouders om wat dagen in Zuidlaren door te brengen. Daar heeft ze voor het eerst op een fiets gezeten. Vrijdagavond laat kwam Niels weer terug, helaas nog steeds een beetje grieperig.
Zaterdag 13 September ging ik met de familie Atsma mee naar Zandvoort om te helpen bij het afbreken van hun strandhuisje (lees: schoonmaken). Helaas miezerde het wat maar we waren lekker snel klaar. Op zondagmiddag/avond hebben we een gezellige bbq gehad met wat vrienden. Heel leuk om weer eens gewoon bij te praten.
Vorige week zijn we even langs mijn oude werk geweest en ik ging daarna nog lekker uit eten met 3 ex-collega's. Niels had nog een werkafspraak bij de UvA èn we hebben een bezoekje gebracht aan Henrike, Ruli en Lisa. Afgelopen weekend zijn we naar een Landal park geweest met mijn familie. Daar hebben we gezwommen, gefietst, in de speeltuin gespeeld en natuurlijk veel gepraat. Gisteren zijn we vanuit het park doorgereden naar de opa van Niels zodat hij ook eens zijn achterkleinkind kon zien. Dit was mooi te combineren met een bezoekje aan Erik, Marjolijn en hun dochters.
Vanochtend vroeg is Niels met de trein vertrokken naar Duitsland voor een werkbezoek, ik ga vanavond naar de film met wat ASRE-collega's. Marielle en Erik willen gelukkig best wel op Kate passen. Nu nog een ruime week en dan is de vakantie alweer voorbij! Het gaat wel snel hoor...
Tuesday, September 2, 2008
Bijna weg
Morgenochtend gaan we op tijd weg, het is bijna 2 uur rijden naar Auckland en je moet natuurlijk 3 uur van te voren aanwezig zijn op de luchthaven. Dus om 7 uur van huis om een dag later om 7 uur te landen op Schiphol. Met een tijdsverschil van 10 uur betekent dat dat we zo'n 34 uur onderweg zijn, pffffff. En dan zet Kate haar eerste stapjes op Nederlandse bodem.
Tot gauw!
Saturday, August 16, 2008
Werken? Nou.....
Kate is nu trouwens wat snotterig en heeft verhoging...
Sunday, August 10, 2008
Werken? Nou nee..
Kate was echt heel zielig, ze had koorts en moest hoesten. Gelukkig is ze nu stukken beter, dus hopelijk kan ik deze week echt aan de slag.
Hierbij een filmpje van Kate in gelukkiger tijden, ze wil erg graag in bad!
Saturday, August 9, 2008
Apan26 conferentie
De vlucht heen maandag verliep niet geheel vlekkeloos, want het weer in Queenstown werd opeens een stuk slechter dus het vliegtuig moest uitwijken naar Invercargill. Vandaar werden we met de bus naar Queenstown gebracht, een rit van zo'n 2 uur. Woensdagmiddag mocht ik mijn eigen presentatie houden, die ging op zich prima, maar omdat er wat sprekers uitgevallen waren was ik wat eerder aan de beurt dan verwacht, voor de middag pauze in plaats van erna, dus een aanta collega's die na de pauze binnenkwamen om mij te horen waren te laat. De onderwerpen op de conferentie waren heel divers, van netwerk protocollen (IPv6, hi-speed wifi-mesh networks etc) tot medische workshops (operaties an afstand bijwonen) en e-culture (over bloggen en het gebruik van ict in de klas). Voor de rest was het een hele goede gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met collega's van andere Crown Research Institutes als NIWA en GNS.
Het sociale programma was erg goed, met dinsdagavond een diner in het Gondola restaurant hoog boven Queenstown en donderdagavond een boottocht over Lake Wakatipu met de TSS Earnslaw stoomboot naar de Walter Peak farm aan de andere kant van het meer voor het Diner.
Saturday, August 2, 2008
1e dagen werken
Op de campus zelf wordt op het ogenblik ook nog veel verbouwd. De campus ligt in het centrum van Hamilton en is gebouwd over een heuvel. Dat maakt het niet gemakkelijker om de weg te vinden. Er zijn allerlei trappen tussen de diverse gebouwen (en hellingen voor rolstoelgebruikers) en soms ga je voor je gevoel een gebouw op de begane grond binnen om aan de andere kant alsnog een trap af te moeten.
Ik heb een parkeerkaart voor stafleden gekocht en daarmee kan ik op de campus parkeren. Vlakbij de creche zijn wat parkeerplaatsen, hopelijk is daar altijd een plekje vrij. Dan kan ik Kate naar de creche brengen en daarna lopend naar kantoor gaan. Kate heeft zich gelukkig makkelijk aangepast aan het creche-leven, ze lacht er veel, eet goed, alleen het slapen kan nog wat beter.
Wednesday, July 30, 2008
Beetje regen
Monday, July 21, 2008
Hoera, een baan!
Vrijdag heb ik Kate ingeschreven bij de creche van Wintec en vanochtend hebben we een paar uur daar gespeeld zodat Kate kan wennen. Woensdagochtend laat ik haar daar een tijdje achter terwijl ik m'n nieuwe kantoor ga bekijken, donderdag en vrijdag zal ik gaan winkelen ofzo terwijl Kate naar de creche gaat. Hopelijk went ze snel, het zal best een grote aanpassing zijn na al die maanden rustig thuis spelen.
Wednesday, July 16, 2008
Baby talk
Je begint met 3 gebaren (meestal 'meer', 'melk' en 'eten'), zodra je de indruk hebt dat de baby één van deze gebaren begrijpt kan je een nieuw gebaar toevoegen. Wij gaan overigens 'drinken' gebruiken ipv 'melk' omdat Kate vaak in haar handjes knijpt wat lijkt op het gebaar voor melk. Dat kan verwarrend werken natuurlijk, wordt ze steeds van de grond geplukt omdat ik denk dat ze wil drinken ;-)
We zijn erg benieuwd of het ons gaat lukken op deze manier te communiceren. Als Kate gaat gebaren zullen we het hier laten zien!
Thursday, July 10, 2008
Brrrrr koud!
Monday, July 7, 2008
Sollicitatiegesprekken
Ik heb echter weinig hoop, want tegen de tijd dat ik kinderopvang heb geregeld gaan we alweer bijna naar NL en ze zitten vast niet te wachten op iemand die pas in oktober kan beginnen.... Maar in ieder geval is het een goede oefening en kan ik deze ervaring hopelijk later het jaar alsnog gebruiken.
Wat weer eens apart is, is dat je iemand mee mag nemen naar het gesprek ter ondersteuning! Onderstaande tekst heb ik geknipt uit de begeleidende brief:
GUIDELINES FOR SUPPORTERS/WHÃNAU KAITAUTOKO WHO WILL BE IN ATTENDANCE AT INTERVIEW
Kia ora
- You are welcome to bring to your interview, supporters/whãnau kaitautoko to support your application. To ensure the facilities are suitable to accommodate additional people at the interview, could you please advise the Recruitment Centre of the number of supporters/whãnau kaitautoko that will or may be accompanying you to interview.
- The role of supporters/whãnau kaitautoko is to:
- Provide moral support
- Support the applicant should mihimihi (salutations) take place.
- Provide verbal attestations/stories that may bring out the strengths/suitability
of the applicant for the job. - Discuss the support/advice that supporters/whãnau kaitautoko can provide the applicant in the new role/position.
- To speak on behalf of the applicant where it is appropriate.
- At the beginning of the interview, supporters/whãnau kaitautoko will introduce themselves, who they are, their relationship to the applicant and why they have come.
- The interview panel will be taking notes during the interview. Please feel free to take your own notes as required.
- Whãnau kaitautoko will be given the opportunity to speak during the interview by the convenor of the interview panel or manager.
Thursday, July 3, 2008
Walking School Bus
Wednesday, June 25, 2008
Onderwijs in NZ: Tertiary education
Na secondary school kunnen studenten hun opleiding vervolgen bij diverse tertiary providers, nl.
- Colleges of Education
- Polytechnics of Institutes of Technology
- Private Training Establishments (PTEs)
- Universiteit
- Wānanga
Bij deze tertiary providers kunnen studenten een certificaat, diploma of graad halen. Een certificaat neemt meestal 1 jaar full time training in beslag. Een diploma vereist 2 jaar full time studie. Het kan een kwalificatie op zichzelf zijn of een aanvulling op een graad (postacademisch diploma). Een bachelors graad vereist 3 jaar full time studie. Deze kwalificatie is meer theorie georienteerd dan de diploma’s of certificaten die praktijkgericht zijn. In vervolg op een bachelor kan nog een masters graad behaald worden.
Colleges of Education
Colleges en schools of education bieden lerarenopleidingen in early childhood, primary, secondary en bijzonder onderwijs en postacademische opleidingen. Onderdeel van de opleiding is een praktijkstage. De meeste opleidingen duren 3 a 4 jaar (diploma of grad), maar als je al een graad hebt is het mogelijk het in 1 jaar te doen (postacademisch diploma).
Polytechnics of Institutes of Technology
Polytechnics of Institutes of Technology bieden zowel academische als praktijkgerichte opleidingen (van certificaat tot graad).
Private Training Establishments
Private Training Establishments organiseren cursussen van certificaat tot graad.
Universiteit
Universiteiten zijn academisch gericht. Ze bieden zowel programma’s voor een certificaat als voor een diploma, graad en postacademisch diploma. Een bachelor graad neemt minimaal 3 jaar in beslag.
Universiteiten in NZ:
- Auckland University of Technology (Auckland)
- Lincoln University (Lincoln, Canterbury)
- Massey University (Palmerston North, Auckland, Wellington)
- University of Auckland (Auckland)
- University of Canterbury (Christchurch)
- University of Otago (Dunedin)
- University of Waikato (Hamilton)
- Victoria University of Wellington (Wellington)
Wānanga
De Wānanga biedt opleidingen in een maori context vanaf certificaat tot graad.
Tuesday, June 24, 2008
EHBO
Kate on the move
Onderwijs in NZ: Primary/Secondary education III
Over het algemeen wordt een kind op de Primary School beoordeeld via het entry exam, Running records, 6 year net en PAT en STAR testen.
Een Entry Exam wordt aan de start van de primary school afgenomen om de taal- en rekenvaardigheid van de leerling te testen.
Running records zijn regelmatige beoordelingen van de leesvaardigheden van een leerling. Daarbij leest de leerling hardop voor aan de docent. Zo kan de docent beoordelen of er misschien extra hulp nodig is. Zodra een bepaald niveau is bereikt worden er geen running records meer gehouden. Meestal beginnen op dat moment de STAR-testen.
6 Year Net vindt plaats als de leerling 6 is geworden en in het 2e leerjaar zit. Het is een 1-op-1 test met de docent waarin gekeken wordt of de leerling in staat is letters te identificeren, woorden te herkennen en op te schrijven.
PAT (Progressive Achievement Tests) beoordeelt begrijpend luisteren vanaf jaar 3 en woordenschat en lees- en rekenvaardigheid vanaf jaar 4.
STAR (Supplementary Tests of Achievement in Reading) is gebaseerd op de leesvaardigheid en –ontwikkeling en volgen de running records op (in jaar 3). Docenten beoordelen hierbij op woordherkenning, begrip van zinnen en paragrafen en woordenschat.
Beoordeling op Secondary School
Er zijn verschillende methoden waarmee een school haar leerlingen kan beoordelen.
In jaar 9 en 10 kunnen PAT’s en asTTle gebruikt worden. PAT’s (zie boven) worden gebruikt bij studenten vanaf jaar 3 tot jaar 10.
asTTle (Assessment Tools for Teaching and Learning) is een software programma ter beoordeling van lees-, schrijf- en rekenvaardigheden vanaf jaar 5 tot jaar 10
In jaar 11, 12 en 13 is NCEA (National Certificate of Educational Achievement) de meest gebruikte manier van beoordeling en is het voornaamste eindexamen in NZ. Vakken worden intern (door docent) en extern (andere organisatie) geexamineerd. Er zijn 3 niveaus waarop examen gedaan kan worden, NCEA level 1, 2 en 3. Level 3 staat ongeveer gelijk aan een VWO-diploma.
Sommige scholen bieden Cambridge Examinations als alternatief. The University of Cambridge International Examinations (CIE) is wereld’s grootste aanbieder van internationale kwalificaties voor studenten vanaf 14 tot 19. CIE kwalificaties worden internatinoaal erkend bij toelating voor universiteiten
NZ - NL
PISA (Programme for International Student Assessment) is een wereldwijde test die het studieniveau vergelijkt van 15-jarige studenten Volgens de 2006-lijst gaan NZ en NL ongeveer gelijk op: wiskunde NZ plaats 11 - NL plaats 5 / Wetenschap NZ 7 - NL 9 / Lezen NZ 5 - NL 11.
Monday, June 23, 2008
Onderwijs in NZ: Primary/Secondary education II
Intermediate schools werken over het algemeen hetzelfde maar een klas heeft naast de eigen leraar voor een aantal vakken een aparte leraar. Dezelfde 7 basisvakken worden gegeven, taal en rekenen blijven belangrijk maar aan de overige 5 vakken wordt nu ook meer tijd besteed bv. door specialistische lessen in voeding of workshops houtbewerking etc. De leerlingen worden op de intermediate school voorbereid op de overgang naar secondary school, o.a. dmv zelfstandig leren.
Op een secondary school worden studenten nog steeds in klassen (home/form class) ingedeeld maar hebben voor elk vak een andere docent. Gedurende de dag gebruiken ze verschillende lokalen en hebben niet altijd les met studenten uit hun eigen home/form class.
Er zijn verschillende manier waarop een school studenten in klassen indeelt.
Vertical home/form class: hierin zitten studenten uit verschillende leerjaren. Voordeel hiervan is dat jongere leerlingen kunnen leren van oudere studenten.
Horizontal home/form class: hierin zitten studenten uit hetzelfde leerjaar. .
Er is nog een andere mogelijkheid: streaming. Hierbij worden studenten ingedeeld naar hun academische capaciteit zodat binnen een klas iedereen op hetzelfde niveau zit. Examens aan het eind van het jaar bepalen de indeling voor het volgende jaar.
In jaar 9 en 10 worden de 5 basisvakken Engels, wiskunde, wetenschap, sociale studies en gezondheid/lichamelijke opvoeding het hele jaar door gevolgd. Uit de overige 2 basisvakken techniek en kunst kunnen studenten onderdelen kiezen.
Vanaf jaar 11 hebben studenten meer keuze in de vakken die ze willen volgen, hoewel er nog steeds verplichte vakken zijn. Meestal is engels, wiskunde en wetenschap nog verplicht, maar studenten kunnen wel het niveau kiezen dat ze hierin willen volgen.
Voor jaar 12 en 13 hebben sommige scholen hebben nu nog steeds verplichte vakken, meestal engels of wiskunde. Vanuit de overige vakken worden specialisaties gekozen.
Voorbeelden van vakken op een secondary school zijn o.a. Accounting, Business Studies, Legal Studies, Economics, Maori Language, English, Japanese, French, German, Spanish, Chemistry, Mathematics, Agriculture & Horticulture, Human Biology, Biology, Physics, Science, Geography, Computer Studies, Typing/Text, Information Management, Art, Media Studies, Design Technology, Music, Drama, Photography, Graphics & Design, Textiles, Clothing & Design, Physical Education, Social Studies, Health, History Food Technology en Classical Studies.
Sunday, June 22, 2008
Onderwijs in NZ: Primary and secondary education
In principe eindigt primary school bij jaar 8 en secondary school bij jaar 13. De laatste 2 jaar van de primary education worden regelmatig gevolgd bij een aparte intermediate school ipv de primary school. Er bestaan ook scholen die de opleiding verzorgen van jaar 1 tot 13, bv op het platteland waar er geen studenten genoeg zijn om aparte scholen te rechtvaardigen. De volgende mogelijkheden bestaan:
Jaar 1–8: Volledige Primary School (leeftijd 5–13)
Jaar 7–10: Middle School (leeftijd 11–14)
Jaar 7–13: Intermediate/Secondary School (leeftijd 11–18)
Jaar 1–13: Area schools (leeftijd 5–18)
Preschool – Jaar 13: Correspondence School (Preschool – leeftijd 18)
Er zijn 3 types scholen: staats-, privé- en geintegreerde staatsscholen. (Geintegreerde) Staatsscholen worden gefinancierd door de overheid. Prive scholen ontvangen ca 25% staatssteun . Geintegreerde staatsscholen zijn voormalige privescholen die nu onder het staatssysteem vallen maar hun speciale karakter behouden. Ongeveer 86% van de scholieren gaat naar een staatsschool, 10% naar een geintegreerde staatsschool en 4% naar een prive school.
Voor staatsscholen die aan hun limiet van het aantal leerlingen zitten bestaat er een (geografisch) toelatingsbeleid, de home zone. Een leerling die binnen de home zone woont van een school heeft het recht naar die school te gaan. Een leerling van buiten de school’s home zone kan toegelaten worden indien er plaats is en in deze volgorde: speciaal programma, broer/zus van een huidige student, broer/zus van voormalige student, kind van een bestuurslid/schoolpersoneel, alle overige leerlingen. Als er meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen wordt er geloot.
Er bestaat kritiek op dit system omdat dit de ouders beperkt in de schoolkeuze en de scholen niet de mogelijkheid geeft studenten te selecteren. Bovendien stijgen de huizenprijzen in de home zone van een populaire school, waardoor de mogelijkheid beperkt is voor lagere sociaal-economische groepen om hier te wonen.
Saturday, June 21, 2008
Matariki
Meer info
Vrijdagavond hebben we Matariki bij Landcare gevierd met een 'pot-luck dinner' met een internationaal/exotisch thema. De bijdragen bestonden o.a. uit:
haggis & lincolnshire sausages, norwegian boil-up, mediterranean couscous salad, german-austrian pizza, sauerkraut mini quiches, sushi, baked pigs head, roast pork, loose leaf salads, stew, rice.
In de zomer hebben we wel vaker een 'etentje' bij Landcare, maar dan meestal van de barbeque. Het was leuk om nu een keer zoveel verschillende internationale gerechten te hebben, die de afkomst van collega's laat zien.
Friday, June 20, 2008
Onderwijs in NZ: Early childhood education
De mogelijkheden zijn o.a.
- Playcentre of Kindergarten (3 – 5 jaar)
- Kohanga Reo
- Early Childhood Centres (0 – 5 jaar)
Een Playcentre wordt gerund door de ouders van de kinderen. Een speelsessie duurt ca. 2,5 uur. Er worden tot 10 sessies per week georganiseerd en een kind mag max. 5 sessies per week volgen. De playcentre organisatie verzorgt gratis opleidingen voor de ouders.
Een Kindergarten (of Kindy) verzorgt over het algemeen part-time opvang voor de kinderen. Oudere kinderen kunnen 5 dagen per week naar de ochtendsessie (±8.30-12.00), jonge kinderen gaan maximaal 3 x naar de middagsessie van ±1.00-3.15. Sommige Kindys verzorgen full-time opvang. De begeleiders moeten een geregistreerde opleiding gevolgd hebben. Per 15 kinderen is er 1 begeleider.
Kohanga Reo (Māori voor taal nesten) zijn kindergartens waar alle lessen in de Māori taal worden gegeven. Ze zijn in in 1982 opgericht omdat men bang was dat de Māori taal zou uitsterven. Het werd zo’n groot succes dat er nu ook lagere en middelbare scholen zijn (Kura Kaupapa Māori) waar Māori de voornaamste taal is.
Een Early childhood centre is een dagopvang waar kinderen zowel full-time als part-time terecht kunnen. Hier is er ongeveer 1 begeleider op de 5 kinderen.
Thursday, June 19, 2008
Komkommertijd
In principe is in Nieuw Zeeland het onderwijs op de lagere en middelbare (staats)school gratis voor 5 tot 19-jarigen, maar er wordt wel om een ‘vrijwillige’ donatie gevraagd.
Alle kinderen moeten van hun 6de tot hun 16e verplicht naar school, maar veel kinderen beginnen vroeger en gaan al van hun 3e of 4e. Men denkt erover de leerplicht te verlengen tot 18 jaar of tot het 13-e leerjaar is gehaald.
Het onderwijssysteem bestaat uit:
- early childhood education (kleuterschool)
- primary education (lager onderwijs)
- secondary education (middelbaar onderwijs)
- tertiary education (hoger onderwijs)
Tuesday, June 3, 2008
Queensday 2008 - Wellington
Zondag was het meer bewolkt maar wel iets warmer. In de ochtend hebben we een gedeelte gelopen van de City to Sea Walkway, door parken en achteraf straatjes met af en toe flinke steile stukken. Mooie houten huizen worden afgewisseld met lelijke flatgebouwen. Na een koffiestop hebben we een bezoek gebracht aan Old St Paul's Cathedral, een erg mooie houten kerk. Vervolgens zijn we naar de haven gewandeld en nog een kort bezoekje gebracht aan de City Gallery. Omdat we rond drieen de benen toch wel begonnen te voelen hebben we een broodje gekocht en zijn we teruggegaan naar het hotel. Kate had echter nog genoeg energie en dus hebben we nog een 'duik' genomen in het zwembad. Na haar slaapje opnieuw naar Cuba Street gewandeld en ditmaal Indiaas gegeten.
Maandagochtend regende het helaas. Na het uitchecken zijn we naar het Te Papa museum gewandeld. Daar konden we de tassen afgeven en zonder bagage door dit bijzonder grote museum dwalen. Er zijn oa permanente exposities over de Maori geschiedenis en de natuur en geologievan NZ. Overal zijn 'doe-dingen' voor zowel kinderen als volwassenen en op elke verdieping is ook een workshop speciaal voor kinderen. Vandaag was er ook een optreden van de NZ Army Band die een swingend concert gaf. Om half twee hebben we de bus terug naar de luchthaven genomen en om kwart over drie gingen we de lucht in. Ook tijdens deze vlucht heeft Kate geen kik gegeven en heeft ze zelfs even een dutje gedaan. Dit geeft een beetje vertrouwen in de lange vlucht naar NL, hoewel 2x 12 uur wel even wat anders is....
Klik op het fotootje om het album te openen met meer foto's van deze trip
Wellington |
Blackout
Monday, May 19, 2008
Banff Mountain Film Festival 2008
Wednesday, May 7, 2008
Zwemmen
Hierbij weer een filmpje van Kate waarin ze zwemt op het droge, haar lippen traint voor trompet en met ballen speelt.
Wednesday, April 30, 2008
We gaan naar Holland toe...
ANZAC Day
Highchair voor Kate
Saturday, April 19, 2008
Meer Ballonnen...
Het begint zo langzamerhand een normaal gezicht te worden, overvliegende ballonnen. Vorige week kwam de 'Hamilton' ballon laag over.
En vanochtend landde er weer een ballon op het veld achter ons huis. Dit keer om passagiers te wisselen. We hadden dus alle tijd om even dichtbij te komen voordat ze weer verder gingen.
Hamilton 400
Thursday, April 17, 2008
Wednesday, April 16, 2008
Canyoning tragedie
Ten noorden van Auckland kwam een groep ruiters in zwaar onweer terecht. Eén man en zijn paard zijn getroffen door de bliksem en kwamen hierbij om: http://www.stuff.co.nz/dominionpost/4481651a6479.html
Tijdens een schoolkamp in Tongariro zijn gisteren 6 leerlingen en 1 docent verdronken toen ze met een canyoning tocht bezig waren. In een half uur tijd steeg het water van de Mangatepopo River van 0.5 m3 naar 18 m3:
http://www.nzherald.co.nz/section/1/story.cfm?c_id=1&objectid=10504366
Op zoek naar een nieuwe baan???
Sunday, April 13, 2008
Balloons over Waikato
Vorig jaar waren we er ook naartoe, maar dit jaar was het nog drukker, met muziek vooraf en naar ons idee beter georganiseerd.
Alleen Kate vond al het geluid en de drukte toen de eigenlijke show begon wat te veel van het goede, dus we zijn niet tot het einde gebleven.
( de laatste 2 foto's zijn met een isowaarde van 1600 uit de hand genomen...)
Tuesday, April 1, 2008
6 maanden
Hierbij 2 filmpjes van Kate on the move...
ps: ze heeft al 2 tandjes!
Tuesday, March 25, 2008
Paasweekend
Vrijdagochtend zijn we via Lake Rotorua, Lake Rotoiti, Lake Rotoehu en Lake Rotoma naar Whakatane gereden. Na een koffiestop reden we naar Opotiki waar we highway 35 namen. Deze highway volgt de oostkust tot Gisborne. In Te Kaha hebben we de camping opgezocht.
De volgende dag vervolgden we de rit over de 35 met constant mooie uitzichten op de oceaan. Vanaf Te Araroa hebben we een gravelroad genomen naar het meest oostelijke puntje van het vaste land van Nieuw Zeeland. Een wandeling van 25 minuten bracht ons naar de vuurtoren met een mooi uitzicht. Na de lunch gingen we verder met ons rondje East Cape tot aan Tolago Bay. Hier vonden we opnieuw een camping aan het strand. Helaas ging het 's avonds wat miezeren, maar gelukkig konden we droog zitten in de voortent (dank Johan en Hylke).
Zondagochtend was het nog steeds bewolkt met af en toe een buitje maar dat weerhield ons niet de Cooks Cove Walkway te lopen. De terugweg ging in een hoog tempo want de regenbuitjes werden iets intenser. Nu was het nog een korte rit naar Gisborne. Hier hadden we een overnachting gepland maar omdat we er vrij vroeg waren en het nog steeds regenachtig was zijn we na een kopje koffie doorgereden via Highway 2 terug naar Opotiki en vervolgens naar Ohope Beach. Daar scheen het zonnetje wel en na het opzetten van de tent heb ik nog een heerlijke duik in zee genomen.
Maandagochtend zijn we naar Mt. Maunganui gereden. Daar wilden we eigenlijk ook een wandeling maken maar de regenwolken hadden ons opnieuw gevonden. Na de lunch zijn we dus maar naar huis gereden, een mooie rit door de Kaimai Range.
Na het slapen in een camper was dit de volgende kampeerervaring voor Kate. Op wat muggenbulten na heeft ze het goed doorstaan.