Saturday, November 8, 2008

Verkiezingen

Gisteren waren in Nieuw-Zeeland de verkiezingen. Om ons niet geheel duidelijke redenen werd ik opgeroepen om te stemmen. (volgens de regels mogen alleen permanent residents stemmen). Je brengt hier 2 stemmen uit, een 'party vote' en een 'electorate vote', volgens het MMP (Mixed member proportional representation) systeem. De electorate vote bepaalt wie jou lokale 'Member of Parliament' wordt, de party vote bepaalt 'ongeveer' het percentage zetels voor een partij. Ongeveer, omdat er een kiesdrempel is van 5%, behalve als de partij een electoraat wint, dan gaat de kiesdrempel omlaag en krijgt die partij opeens meer zetels... En als een partij meer electoraten wint dan er plaatsen zijn volgens het partij percentage, dan wordt het aantal leden van het parlement uitgebreid voor de regeerperiode, zodat de verhouding gelijk blijft.

En om het helemaal ingewikkeld te maken is het een soort duaal systeem waar de Maori 7 electoraten hebben. Als je van Maori afkomst bent kun je er voor kiezen om in je 'normale' electorate te stemmen of in je Maori Electorate.

De verkiezingen zijn overtuigend gewonnen door National, waarmee er een centrum-rechtse regering gaat komen na een 9-jarige labour regering.

No comments: