Friday, June 20, 2008

Onderwijs in NZ: Early childhood education

Veel kinderen volgen een soort van early childhood education voordat de leerplicht begint.
De mogelijkheden zijn o.a.
- Playcentre of Kindergarten (3 – 5 jaar)
- Kohanga Reo
- Early Childhood Centres (0 – 5 jaar)

Een Playcentre wordt gerund door de ouders van de kinderen. Een speelsessie duurt ca. 2,5 uur. Er worden tot 10 sessies per week georganiseerd en een kind mag max. 5 sessies per week volgen. De playcentre organisatie verzorgt gratis opleidingen voor de ouders.

Een Kindergarten (of Kindy) verzorgt over het algemeen part-time opvang voor de kinderen. Oudere kinderen kunnen 5 dagen per week naar de ochtendsessie (±8.30-12.00), jonge kinderen gaan maximaal 3 x naar de middagsessie van ±1.00-3.15. Sommige Kindys verzorgen full-time opvang. De begeleiders moeten een geregistreerde opleiding gevolgd hebben. Per 15 kinderen is er 1 begeleider.

Kohanga Reo (Māori voor taal nesten) zijn kindergartens waar alle lessen in de Māori taal worden gegeven. Ze zijn in in 1982 opgericht omdat men bang was dat de Māori taal zou uitsterven. Het werd zo’n groot succes dat er nu ook lagere en middelbare scholen zijn (Kura Kaupapa Māori) waar Māori de voornaamste taal is.

Een Early childhood centre is een dagopvang waar kinderen zowel full-time als part-time terecht kunnen. Hier is er ongeveer 1 begeleider op de 5 kinderen.

No comments: