Tuesday, June 24, 2008

Onderwijs in NZ: Primary/Secondary education III

Beoordeling op Primary School
Over het algemeen wordt een kind op de Primary School beoordeeld via het entry exam, Running records, 6 year net en PAT en STAR testen.
Een Entry Exam wordt aan de start van de primary school afgenomen om de taal- en rekenvaardigheid van de leerling te testen.
Running records zijn regelmatige beoordelingen van de leesvaardigheden van een leerling. Daarbij leest de leerling hardop voor aan de docent. Zo kan de docent beoordelen of er misschien extra hulp nodig is. Zodra een bepaald niveau is bereikt worden er geen running records meer gehouden. Meestal beginnen op dat moment de STAR-testen.
6 Year Net vindt plaats als de leerling 6 is geworden en in het 2e leerjaar zit. Het is een 1-op-1 test met de docent waarin gekeken wordt of de leerling in staat is letters te identificeren, woorden te herkennen en op te schrijven.
PAT (Progressive Achievement Tests) beoordeelt begrijpend luisteren vanaf jaar 3 en woordenschat en lees- en rekenvaardigheid vanaf jaar 4.
STAR (Supplementary Tests of Achievement in Reading) is gebaseerd op de leesvaardigheid en –ontwikkeling en volgen de running records op (in jaar 3). Docenten beoordelen hierbij op woordherkenning, begrip van zinnen en paragrafen en woordenschat.

Beoordeling op Secondary School
Er zijn verschillende methoden waarmee een school haar leerlingen kan beoordelen.
In jaar 9 en 10 kunnen PAT’s en asTTle gebruikt worden. PAT’s (zie boven) worden gebruikt bij studenten vanaf jaar 3 tot jaar 10.
asTTle (Assessment Tools for Teaching and Learning) is een software programma ter beoordeling van lees-, schrijf- en rekenvaardigheden vanaf jaar 5 tot jaar 10

In jaar 11, 12 en 13 is NCEA (National Certificate of Educational Achievement) de meest gebruikte manier van beoordeling en is het voornaamste eindexamen in NZ. Vakken worden intern (door docent) en extern (andere organisatie) geexamineerd. Er zijn 3 niveaus waarop examen gedaan kan worden, NCEA level 1, 2 en 3. Level 3 staat ongeveer gelijk aan een VWO-diploma.

Sommige scholen bieden Cambridge Examinations als alternatief. The University of Cambridge International Examinations (CIE) is wereld’s grootste aanbieder van internationale kwalificaties voor studenten vanaf 14 tot 19. CIE kwalificaties worden internatinoaal erkend bij toelating voor universiteiten

NZ - NL
PISA (Programme for International Student Assessment) is een wereldwijde test die het studieniveau vergelijkt van 15-jarige studenten Volgens de 2006-lijst gaan NZ en NL ongeveer gelijk op: wiskunde NZ plaats 11 - NL plaats 5 / Wetenschap NZ 7 - NL 9 / Lezen NZ 5 - NL 11.

No comments: