Sunday, June 22, 2008

Onderwijs in NZ: Primary and secondary education

Primary en secondary education is verplicht voor scholieren tussen 6 en 16 jaar (15 met toestemming van ouders en school). De meeste leerlingen beginnen op hun 5e en blijven de volle 13 jaar.
In principe eindigt primary school bij jaar 8 en secondary school bij jaar 13. De laatste 2 jaar van de primary education worden regelmatig gevolgd bij een aparte intermediate school ipv de primary school. Er bestaan ook scholen die de opleiding verzorgen van jaar 1 tot 13, bv op het platteland waar er geen studenten genoeg zijn om aparte scholen te rechtvaardigen. De volgende mogelijkheden bestaan:
Jaar 1–8: Volledige Primary School (leeftijd 5–13)
Jaar 7–10: Middle School (leeftijd 11–14)
Jaar 7–13: Intermediate/Secondary School (leeftijd 11–18)
Jaar 1–13: Area schools (leeftijd 5–18)
Preschool – Jaar 13: Correspondence School (Preschool – leeftijd 18)

Er zijn 3 types scholen: staats-, privé- en geintegreerde staatsscholen. (Geintegreerde) Staatsscholen worden gefinancierd door de overheid. Prive scholen ontvangen ca 25% staatssteun . Geintegreerde staatsscholen zijn voormalige privescholen die nu onder het staatssysteem vallen maar hun speciale karakter behouden. Ongeveer 86% van de scholieren gaat naar een staatsschool, 10% naar een geintegreerde staatsschool en 4% naar een prive school.

Voor staatsscholen die aan hun limiet van het aantal leerlingen zitten bestaat er een (geografisch) toelatingsbeleid, de home zone. Een leerling die binnen de home zone woont van een school heeft het recht naar die school te gaan. Een leerling van buiten de school’s home zone kan toegelaten worden indien er plaats is en in deze volgorde: speciaal programma, broer/zus van een huidige student, broer/zus van voormalige student, kind van een bestuurslid/schoolpersoneel, alle overige leerlingen. Als er meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen wordt er geloot.
Er bestaat kritiek op dit system omdat dit de ouders beperkt in de schoolkeuze en de scholen niet de mogelijkheid geeft studenten te selecteren. Bovendien stijgen de huizenprijzen in de home zone van een populaire school, waardoor de mogelijkheid beperkt is voor lagere sociaal-economische groepen om hier te wonen.

No comments: