Sunday, April 26, 2009

Chicago, Argonne National Laboratory

Een van de projecten waarbij ik betrokken ben is het onderzoek naar de verandering in bodemgesteldheid onder verschillende 'bedrijfsvoering' (boomgaard, weiland, akker) De theorie is dat de opbouw van de bodem verschillend is en dat in bepaalde gevallen meer koolstof in de boden gebonden kan worden dan in andere gevallen.

Tegen onze verwachting in is een onderzoeksvoorstel van een collega geacepteerd door Argonne National Laboratory in Chicago.
Met dit onderzoek willen we bodem aggregaten (stukjes van 1 mm ofzo) bekijken met een x-ray apparaat zodat we een 3 dimensionaal model van de aggregaten kunnen reconstrueren en kunnen 'zien' hoe de bodem is opgebouwd (de intra-aggregaat porien structuur).


(Foto van de Advanced Photon Source, van www.aps.anl.gov)

Het Argonne National Laboratory heeft volgens eigen zeggen de helderste x-ray bundel van het westelijk halfrond. We hebben 23 uur de tijd, van vrijdag 29 mei 9 uur 's ochtends tot zaterdag 30 mei 8 uur 's ochtends om onze experimenten uit te voeren. Het plan is voorlopig om er met zijn tweeen naar toe te gaan en elkaar af te wisselen in het uitvoeren van de experimenten. Met de verplichte training de dag ervoor en mogelijk nog wat andere mensen spreken erna zullen we ongeveer een week weg zijn. Hopelijk gaat het allemaal meevallen met de varkensgriep.

Verder ben ik dus hard bezig om de software te schrijven/aan te passen voor deze analyses. Tot nu toe hebben we soortgelijke dingen gedaan met grotere bodemmonsters met een lagere resolutie, om te kijken naar de inter-aggregaat porien structuur (een bodem kolom van 10x10 cm met een resolutie van 0.5 mm, dat geeft een 20GB data file om te analyseren, en daar hebben we er 15 van op het moment...)

No comments: